Vakfımız

Türk- Alman Sağlık Vakfı (TASV), 1988 yılında içlerinde doktor ve iş adamların bulunduğu 56 üyeyle, Frankfurt’ta kuruldu. Merkezi, Almanya’nın Hessen eyaletine bağlı Giessen şehri olan vakfın başkanlığını Dr. Yaşar Bilgin yapmaktadır. Vakıf, Almanya ve Türkiye genelinde olmak üzere özellikle Hessen eyaletinde sağlık ve toplumsal alanlarda faaliyet göstermektedir. Bugün Almanya’nın Berlin, Frankfurt ve Stuttgart şehirlerinde temsilcilikleri bulunun Türk Alman Sağlık Vakfı, Federal ve Eyalet Bakanlıkları, Avrupa Birliği, Türk ve Alman Üniversiteleri, Sivil Toplum Örgütleri ve Türkiye Cumhuriyeti Bakanlıkları gibi kurumlar başta olmak üzere çeşitli kuruluşlarla, sağlık ve toplumsal alanlarda birlikte çalışmaktadır.
Vakfımızın hiyerarşi şemasına ulaşmak için resme tıklayınız

Hikayemiz

30 yıldır göçmenlere, doktorluk mesleği dışındaki tıbbi alanlarda eğitim veren ve bu alanda onları teşvik eden, eğitimlerini yakından takip eden Türk-Alman Sağlık Vakfı, kamu yararına çalışan bir kurumdur. Bu desteklerin başında, eğitimlerine eşlik eden destek kursları ve aldıkları meslek eğitimlerin temelini oluşturan özel branş dil kursları gelmektedir. TASV 2008 yılından bu yana, göçmenlerin dil eğitimleri ile ilgili ciddi işlere imza atmıştır. Bunun yanı sıra Türk- Alman Sağlık Vakfı, eğitim standartları, pilot projesi çerçevesinde belirlenen rehberler ve danışmanlar yetiştirmektedir.

Bunu izleyen yıllarda girişimlerimiz eğitim, toplumsal ve entegrasyon alanlarında da arttı. Söz konusu alanlarda kendi geliştirdiğimiz projeleri uygularken,projelerin etkinliğini arttırmak için, bütünsel ve amaca yönelik bir yaklaşım izlemekteyiz.

Yönetim Kurulu Başkanımız
Dr. Yaşar Bilgin Mersin’de doğdu. Lise öğrenimini Tarsus Amerikan Koleji’nde tamamladıktan sonra eğitimine devam etmek için Almanya’ya geldi. Gießen Justus-Liebig Üniversitesi’nde Tıp ve Felsefe alanlarında tahsilini tamamladı. Tıp bölümünden mezun olduktan sonra Max Plan Topluluğu’a ait Kerckhoff Kliniği’nde ve Gießen Justus-Liebig Üniversitesi`nde dahiliye ve kardiyoloji eğitimi alıp, uzmanlığını tamamladı. Amerika’nın Kentucky Eyaleti’nde bulunan Luisville Humana Heart Enstitütüsü’nde kalp üzerine çalışmalar yaptı. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi’nden doçent ünvanını, 1998 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden kardiyoloji alanında profesör ünvanını aldı. İstanbul’da bulunan Doğuş Üniversitesi’ninde ve Bilim Üniversitesi’nin de mütevelli heyet üyesi olan Dr. Yaşar Bilgin, 1991 yılından bu yana Alman vatandaşıdır.
Gießen-Marburg Üniversitesi Hastanesi Kliniği’nde ‘Sağlık ve Göç’ isimli araştırma grubunun başkanı olan Dr. Yaşar Bilgin aynı zamanda Türk-Alman Sağlık Vakfı’nın kurucu başkanıdır. CDU Partisi Hessen Eyaleti Yönetim Kurulu ve Eyalet Listesi CDU Seçim adayı üyesidir.
Ayrıca birçok farklı sivil toplum örgütünün üyesi veya başkanıdır: Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli Vatandaşlar Konseyi’nin başkanı (Rat der türkeistämmigen Staatsbürger in Deutschland), İçişleri Bakanlığı Irkçılığa Karşı Forum’nun üyesi (Forum gegen Rassismus), Amerikan Kalp Derneği’nin (American Heart Association) bilimsel kurul üyesi, Almanya’daki Kültürlerarası Konseyi’nin (Interkultureller Rat) üyesi, Eyalet ve Federal Hükümet Uyum Komisyonu üyesi, Avrupa Türk Birliği (European Turkish Union) başkanı ve Alman Hükümeti Göç, Mülteciler ve Entegrasyon Konseyi ‚Göç ve Toplumsal Sağlık isimli çalışma komitesinin kurucu üyesidir. Dr. Yaşar Bilgin evli ve iki çocuk babasıdır.

Ödülleri

Türk-Alman Sağlık Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyeleri

Başkan
2. Başkan
Üye
Vakıf Müdüresi
Üye
Dr. Y. Bilgin
Prof. Dr. H. U. Klör
E. Külahci
Dipl. oec. troph. A. Gediz
Sabine Gerbich

Hedeflerimiz

Vakfımızın Hedefleri ve Görevleri

Vakfımız ve kültürlerarası bilgi ve farkındalığa sahip uzmanlarımız, vakfın isminden ötürü sadece Türkiye kökenli vatanVakfımız ve kültürlerarası bilgi ve farkındalığa sahip uzmanlarımız, vakfın isminden ötürü sadece Türkiye kökenli vatandaşlarımıza değil, aynı zamanda farklı ülkelerden gelen tüm göçmenlere hizmet vermektedir. Vakfımız politik açıdan bağımsız olup, Giessen ve Hessen eyaleti başta olmak üzere Almanya’nın genelinde sağlık, toplumsal ve eğitim gibi alanlarda faaliyet göstermektedir. daşlarımıza değil, aynı zamanda farklı ülkelerden gelen tüm göçmenlere hizmet vermektedir. Vakfımız politik açıdan bağımsız olup, Giessen ve Hessen eyaleti başta olmak üzere Almanya’nın genelinde sağlık, toplumsal ve eğitim gibi alanlarda faaliyet göstermektedir.

Yerel ve ulusal dernekler ve organizasyonlarla ortak çalışmalar yürüten TASV olarak katılımcıların ve hizmet verdiğimiz kişilerin biyografik sebeplerle yaşadıkları kısıtlamalarını ve özelliklerini göz önünde bulundurarak onların değerlerine önem vermekteyiz.
Mesleki eğitimlerinin yanı sıra onları sosyal yetiye sahip, birbirlerini tolere eden, sorumluluk sahibi bireyler olmaları için sürekli desteklemekte ve mevcut yetenek ve becerilerini geliştirme konusunda yol göstermekteyiz.
unsere-ziele_wir-unterstuetzen.png
Sosyal-eğitsel bir konseptle, katılımcılarımızın eğitim ve iş hayatındaki motivasyonlarını arttırmak için desteklerde bulunmaktayız. Ayrıca uygulamaya dayalı projelerimiz de, bireylerin topluma ve çalışma hayatına kalıcı olarak entegrasyonuna imkan sağlamaktadır. Buna ek olarak, bireylere projeden sonra süren desteğimiz de bu uyum sürecini kolaylaştırmaktadır.
Başarılı bir eğitimle katılımcılarımızın bireysel yeteneklerini geliştirmelerini, günlük ve mesleki hayatlarında karşılaştıkları zorlukları aşmalarını sağlamaktayız. Bu süreci, boş zamanlarda yapılan spor ve yaratıcı sanatsal aktiviteler ile de pekiştirmekteyiz.
Gerçeğe yakın ve uygulama odaklı, temeli meslek birlikleri ve yetkili diğer kurumlar tarafından belirlenip onaylanan bir eğitim vermekteyiz. Bu hususta alanında uzman çalışanlarımızın sosyal yetiye sahip olmaları, kişisel yetenekleri ve bunun yanı sıra kendilerini geliştirmek için eş zamanlı aldıkları eğitimler, verilen eğitimin kalitesine katkıda bulunmaktadır.
Bölgemizde, mesleki eğitimlerin yanı sıra, okullarda sosyal çalışmalar yürütmekte, Çocuk ve Gençlik Yardım Yasası çerçevesinde çocuk ve gençlere yardım imkânları sunmaktayız. Bunun yanı sıra öğrenciler için okul stajları organize etmekte; kamu işlerinde ve projelerde tüm yaş gruplarına iş imkânı sunmakta ve kişinin uyruğuna bakılmaksızın herkese danışma hizmeti vermekteyiz.
Yardım ettiğimiz kişilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup, iş ve eğitim piyasasındaki gelişmelere uyum sağlamaktayız.
Farklı uyruktan yabancı göçmenlerin iş hayatına girmelerini mümkün kılmakta ve bu sürece hem sosyal hem ailevi çevrelerini dahil edebilmelerini sağlamaktayız.